Helppo ja nopea sovitusliivi

Sovitusliivi kannattaa tehdä aina ennen uuden mallin ja koon leikkuuta. Kuppiin ei voi tehdä sovitusmuutoksia enään valmistusvaiheessa ja siksipä on tärkeää selvittää sopivuus etukäteen.

Paras sovituskuppi tulee foamista, koska se paljastaa muutosta tarvitsevat kohdat helposti. Jos sinulla ei ole ylimääräistä foamia, voit tehdä kupin myös vaikkapa lakanakankaasta. Sovitusliivin avulla sovitetaan siis ainoastaan kuppien istuvuus. Ympärys voidaan sovittaa vasta myöhemmässä vaiheessa.

Sovitusliivi on erittäin nopea valmistaa, koska siitä puuttuvat kaikki ylimääräiset osat ja ompeleet. Samalla opit myös jo itse liivin valmistusta. Molemmat säästävät aikaa ja vaivaa lopullisen liivin parissa ja tietysti parantavat laatua!

Leikkaa kupit foamista ja kokoa ne siksakkaamalla.

Testiliivin ympärys

Leikkaa testiliivin ympärys joustamattomasta kankaasta, mikä tahansa ohuehko kangas sopii tähän tarkoitukseen.

Taita kangas kaksinkerroin ja aseta kaavan KE-taitteelle. Leikkaa etualue kaavan mukaan, siten että lisäät kupin kaaren kainalon puoleiseen kulmaan korkeutta n. 1,5cm. Korotus tarvitaan, koska sovituskangas ei jousta. Varsinaisessa liivissä ympärys venytetään alkaen kupin alaosan kohdalta kupin kainaloon saakka. Jos kuitenkin unohdat tehdä korotuksen, siitä ei ole haittaa sovituksessa. Ympärys jää ainoastaan hieman vajaamittaiseksi kainalossa.

Jos mallissasi on saumanvara keskiosan yläreunassa, leikkaa tai taita se pois sovitusversiosta.

Sivuiksi riittää ”nauhat” koko kankaan leveydeltä, joilla sovitusliivi saadaan solmittua keskeltä takaa kiinni.

test bra
SOVITUSLIIVIN YMPÄRYS

Sovituskuppien kiinnittäminen

Kiinnitä kupit ympärykseen suoralla ompeleella. Käytä 4 mm pitkää tikkiä, joka on helppo purkaa pois. Noudata kaavan saumanvaraa.

Tikkaa saumanvarat ympärykseen aivan foamin reunan päältä. Sulje muodostuneet kujat keskeltä edestä n. 5 mm:n päästä yläreunasta suoraompeleella, jotta kaaret eivät tule ulos sovitettaessa.

test bra underwire tunnel
VÄLIAIKAINEN KUJA KAARITUILLE

Pujota kaaret muodostuneeseen kujaan.

test bra cups
VALMIS SOVITUSLIIVI

Sovitusolkaimet ja takakiinnitys

Neulaa väliaikaiset olkainkuminauhat kuppiin. Solmi nauhat takana ja kiinnitä olkaimet.

test bra band tied

Jos sovitat itsellesi

Tee ympäryksen ”kiinnityssolmu” edessä ja pyöräytä se taakse. Pidä selän takana olkaimet nipussa kädessäsi – toinen käsi jää vapaaksi sovitusmuutoksia varten. Hyväksi havaittu yksinäisen sovittajan kikka on myös kiinnittää olkaimet takana vaikkapa farkkujen vyötärönauhaan. 🙂

Tarkastele sovitusliivin kuppeja kolmelta suunnalta; edestä, ylhäältä ja sivulta ja huomioi seuraavia asioita:

Tuntuuko kuppi sopivalta?
Täyttääkö rinta kupin joka puolelta?
Sopiiko rinta kuppiin eikä pursua ulos ylä- tai alareunasta tai sivusta?
Onko kaari sopiva, pyrkiikö se rintakudoksen päälle vai kiertääkö rinnan kauniisti?
Onko kuppien muodostama kokonaisuus kooltaan suhteessa rintakehän leveyteen?
Nojaako liivin keskiosa kuppien välissä rintarankaasi vasten? Huomio, että kaikille ei sovi malli, jossa näin tapahtuu, koska se voi tuntua epämukavalta.
Nouseeko kuppi kainalossa sopivaan kohtaan?

Jos kupissa on korjattavaa, arvioi onko koko kuitenkin oikea ja korjaukset tehtävissä pienillä muutoksilla vai kannattaako vaihtaa pienenpään tai suurempaan kuppiin.

Sovituskupin voit hyödyntää varsinaisiin liiveihin, jos siihen ei tule suurentavia muutoksia.