Ulla-liivin ompeluohjeet

HUOM!

Ulla on uudistunut ja on nyt nimeltään Ulla Sport. Ompelutekniikka poikkeaa merkittävästi tästä vanhasta Ulla-liivistä ja siksi kannattaakin seurata kaavan mukana tulevia ompeluohjeita

“Vanhan” Ulla-liivin ompeluohjeet

Voimassa ennen 7/19

Ulla Bra design

KUPPI
Valmista kupin vuori
Valmista kupin päällinen
Yhdistä kupin päällinen ja vuori
YMPÄRYS
Kiinnitä alareunan kuminauha
Kiinnitä kupit ympärykseen
Taita ja sulje alareunan kuminauha
Kiinnitä sivuluukujat
Kiinnitä yläreunan kuminauha
TAKAOSA
Kiinnitä hakaset

KUPIN KAAVOJEN ASETTELU
Kupin päällisen voit asetella kankaalle vapaasti, välittämättä kankaan joustosta tai langansuunnasta. Myös foam-vuoripalat voit asetella ja leikata käyttäen materiaalin mahdollisimman tehokkaasti. Koska foamissa on hiukan mekaanista joustoa, saat hiukan lisätukea, jos asetat foam-vuorin kantavat osat (olkainosa) foamin vähemmän jouston suuntaan.

 

Kuppi

Valmista kupin vuori

taping the foam onto the fabric
Aseta vuorin kaavat yksinkertaisen foamin päälle. Käytä muutama pala teippiä tai pitkiä tilkkutyönuppineuloja pitämään kaavat paikallaan leikkuun aikana.

Leikkaa palat joko leikkurilla tai saksilla. Jos käytät saksia, piirrä kaava huolellisesti foamille ennen leikkuuta.

Merkkaa kohdistusmerkit neuloilla.
foam lining seams

SIksakin leveys 5,5 ja pituus 2,5

Sauma 1 ja 3
Aseta palat 2 ja 3 vastakkain niin, että reunat koskettavat toisiaan, mutteivät asetu toistensa päälle. Ompele palat kiinni toisiinsa leveällä siksakilla. Varmista, että siksak ylettyy yhtä paljon sauman molemmille puolille. Syötä paloja tasaisesti ommellessa. Edestakaisommel sauman alkuun ja loppuun.

Sauma 2 ja 4
Ompele foamin yläosa (pala 1) paloihin 2 ja 3, jotka juuri yhdistit. Säilyttääksesi kupin muodon, varmistu siitä, että ommellessa pala 1 kohdistuu palaan 2 keskellä edessä ja että palan 1 alareunassa oleva merkki (vinoneliö) kohdistuu paloja 2 ja 3 yhdistävään saumaan.

Sauma 5
Yhdistä molemmat kupit toisiinsa keskeltä edestä siksakilla.

nylon stabilizer
Neulaa tukikangas (nylon stabilizer) kupin sisäpuolelle ulkoreunoja myötäillen. Siksakkaa se foamiin kiinni joko sisäreunastaan tai ympäri.

 

Valmista kupin päällinen

ulla bra top stitch
Ulla bra trim
Aloita yhdistämällä palat 2 ja 3 yhteen suoralla 3mm ompeleella. Avaa saumanvarat ja tikkaa sauman päältä, kupin oikealta puolelta, kapealla siksakilla tai suoralla ompeleella sauman molemmin puolin. Leikkaa ylimääräiset saumanvarat pois.

Ompele kupin päällisen yläpala (1) paloihin 2 ja 3. Käsittele sauma samalla tavalla kuin edellä.

Yhdistä kupin päällinen ja vuori

center line
Keskisauman paikka kupin päälliseen

Tee tämä vaihe ainoastaan yhden kupin päälliselle.

Asettele kupin päällinen vuorin päälle neulaamalla se aluksi saumojen risteyskohdasta yhteen vuorin kanssa. Pingota päällistä kevyesti saumojen suuntaisesti ja neulaa paikalleen. Kun olet saanut saumat asettumaan nätisti kohdalleen, voit jatkaa päällisen asettamista kevyesti pingottaen, tasaisesti joka suuntaan. Neulaa reunoilta.

Kun päällinen vaikuttaa pingottuneen riittävästi, etsi keskisauman kohta vuorin keskisaumaa apuna käyttäen. Merkkaa keskisauman paikka neuloilla päälliseen. Ota kuppi pois.
ulla center seam
Ompele nyt molemmat kupit yhteen uutta keskisaumaa pitkin. Käsittele saumat kuten edellä. Pingota kupit vuorin päälle.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Siksakin leveys 4 ja pituus 2,5

Siksakkaa päällinen ja vuori yhteen vuorin reunaa seuraten. Leikkaa pois foamin yli tuleva kangas.

Halutessasi voit kiinnittää päällisen foamiin keskisauman kohdalta siksakkamalla.
ulla bra cups

Ympärys

Kiinnitä alareunan kuminauha

Siksakin leveys 4 ja pituus 2,5

ulla bra band
Leikkaa 3cm leveä kuminauha yhtä pitkäksi kuin alareuna. Aseta se ympäryksen alareunaan nurjalle ja neulaa keskeltä paikalleen. Kiinnitä kuminauha paikalleen molemmista reunoistaan siksakilla.

Kiinnitä kupit ympärykseen

attach cups to band -ulla
Kaksi vaihtoehtoa ompelujärjestykseen:
1. Oikea sivusauma – alareuna – vasen sivusauma
2. Alareuna – oikea sivusauma – vasen sivusauma

Kumman tahansa valitsetkin, venytä ja neulaa ympärys tasaisesti kuppien alareunaan. Venytä myöskin ympäryksen sivua, jotta se sopii yhteen kupin sivun kanssa.

Taita ja sulje alareunan kuminauha

Siksakin leveys 4 ja pituus 2,5

fold the edge
Käännä alareunan kuminauha kuppeja ja ympärystä yhdistävän sauman päälle ja siksakkaa paikalleen. Venytä keskiosan kohdalla kuten aiemmin.

Kiinnitä sivuluukujat

sideboning-ulla bra
Aseta kujanauha sivusauman päälle. Tikkaa paikalleen nauhan sisäreunan päältä siten, että tikkaus noudattaa kuppia ja ympärystä yhdistävän ompeleen linjaa. Tuo kujanauha n. 1cm alareunan päälle. Jätä kujan toinen reuna auki.

*****************************************************************************************************************

Helppo ja yksinkertainen kuminauhalisäys Ulla-liivin sivuihin antamaan tukea ja estämään sivun pullistumisen käytössä

Ulla liivin sivukuminauha

Sivuihin käytetään samaa 3cm leveää jämäkkää kuminauhaa kuin liivin alareunassa. Nauhan toinen pää asetetaan sivuluukujan alle ja kiinnitetään tikkaamalla kujan reunaan kiinni ennen luun pujottelua. Toinen pää taas kiinnittyy hakasnauhan alle. Kuminauha tulee samalle kireydelle kuin ympäryskin ja kiinnittyy siis vain päistään.

Sulje kujan alareuna kapealla siksakilla.

Leikkaa sivuluut n. 1 cm lyhyemmiksi kuin kuja. Pyöristä luiden päät leikkaamalla kulmat pois. Työnnä luut kujiin. Sulje kuja suoralla ompeleella yläreunasta.

Kiinnitä yläreunan kuminauha

Siksakin leveys 5 ja pituus 2,5

foe
Siksakkaa taitekuminauha yläreunaan päällipuolelta ommellen. Venytä nauhaa ympäryksen ja kupin kainalon puolelta, mutta älä enään kupin etuosassa.

Jos ympäryksessäsi on kaari keskellä takana, viimeistele se taitekuminauhalla ennen seuraavaa vaihetta.

Takaosa

Siksakin leveys 2,5 ja pituus 1,25

ulla bra back
Leikkaa n. 10-15 cm pitkä pala (tarkista mitta kaavastasi) olkainkuminauhaa. Aseta kuminauhan oikea puoli vasten ympäryksen nurjaa puolta n. 4cm:n päähän KT:sta ja ympäryksen alareunasta alkaen. Ylimääräinen osa tulee yläreunan yli. Kiinnitä olkain paikalleen reunoistaan kapealla siksakilla.

Pujota rengas reunan yli tulevan nauhan läpi ja taita se nurjalle ja siksakkaa kiinni. Siisti kuminauhan pää läheltä tikkausta.
straps back
Leikkaa kaksi olkainkuminauhan palaa, pituus n. 45-50cm. Kiinnitä säädin (slide) nauhan päähän kapealla siksakilla (1).

Aseta liivi ja olkain siten, että liivin oikea puoli ja olkaimen nurja puoli ovat ylöspäin. Pujota olkaimen vapaa pää taka-osan renkaan läpi (2), sitten vielä säätimen läpi (3).

Kiinnitä vapaa pää kuppiin kapealla siksakilla.

Voit tehdä tämän säätö-osan myös liivin etupuolelle kuten mallissamme.

Kiinnitä hakaset

attach bra closure step1
Sulje vasemman puolen “siipi” lenkkinauhan reunojen sisään ja siksakkaa kaikki yhteen. Jatka siksakilla koko palan ympäri.
attach bra closure step2
Avaa koukkunauha. Aseta se siten, että sen keskitaite ja oikean puoleisen “siiven” keski-taka ovat kohdakkain. Ompele paikalleen kapealla siksakilla. Käännä liivi ympäri, taita hakasnauha nurjalle ja sulje suoralla ompeleella. Aseta neula mahdollisimman oikealle ommellessasi.