Rintaliivi DL02

Voit oppia ompelemaan mallin DL02 myös verkkokurssillamme

Ompeluohjeet mallille DL02

KAAVA DL02
KUPIN KAAVOJEN ASETTELU
Kupin päällisen voit asetella kankaalle vapaasti, välittämättä kankaan joustosta tai langansuunnasta. Myös foam-vuoripalat voit asetella ja leikata käyttäen materiaalin mahdollisimman tehokkaasti. Koska foamissa on hiukan mekaanista joustoa, saat hiukan lisätukea, jos asetat foam-vuorin kantavat osat (olkainosa) foamin vähemmän jouston suuntaan.

Ympärys

Luukujat sivuihin (valinnainen)

DL02-1


Tee tunneli valmiiksi esim. taittamalla joustamattomasta kankaasta. Tässä 6cm leveä kaistale on taiteltu siten, että lopullinen leveys on 1,5cm. Siksakkaa tai ompele suoralla ompeleella kuja paikoilleen.

Kujan voit tehdä myös vasta kun ympärys on täysin valmis. Tällöin luu on pidempi ja ulottuu ylä- ja alareunakuminauhojen päälle.

Ympäryksen osat yhteen

Dl02-2


Aseta keskiosan palat oikeat puolet vastakkain. Aseta sivupalat näiden väliin. Ompele yhteen suoralla ompeleella.

Dl02-3

Keskipalan yläreuna

Ompele yläreuna. Käännä ja tikkaa päältä.

under bridge lining

Tai vaihtoehtoisesti…

Aseta stabilizer (ohut, joustamaton kangaspala) ja ympäryksen keskiosa oikeat puolet vastakkain. Ompele yläreunasta yhteen, käännä stabilizer nurjalle ja tikkaa paikalleen. Kiinnitä stabilizerin alareuna muutamalla neulalla kunnes se kiinnittyy paikalleen seuraavissa vaiheissa.

Ympäryksen yläreunan kuminauhat

Dl02-5-6


Aseta kuminauhan oikea (ei pörröinen) puoli vasten ympäryksen oikeata puolta. Jos nauhassa on pykä- tai muu koristereuna, se osoittaa kohti ympärystä. Siksakkaa kuminauha paikalleen sisäreunaa pitkin. Riippuen kuminauhan leveydestä, siksakin tulisi olla 3.5-5mm/1.5-2.5mm (leveys/pituus).

Käännä kuminauha nurjalle ja siksakkaa paikoileen. Ompele salpa (edestakaisommel) luukujan päähän.Kuminauhat kiinnitetään kahdella ompeleella. Aluksi, siksakkaa kuminauha ympäryksen päällipuolelle.

Ympäryksen alareunan kuminauha

DL02-7


Leikkaa luut n. 1-1.5cm lyhyemmäksi kuin kuja, koska kuja supistuu hieman kun liivi puetaan päälle. Pyöristä luiden päät leikkaamalla terävät kulmat pois. Pujota luut kujiin.

Siksakkaa alareunan kuminauha ympäryksen päällipuolelle. Tämäkin kuminauha kiinnitetään kahdella ompeleella, mutta jätä toinen siksak vielä tässä vaiheessa ompelematta!

Jos käytät etupalassa täysin joustamatonta kangasta, leikkaa kaareviin alareunoihin pienet aukileikkaukset, jotta pala asettuu kauniisti.

Kuppi

Valmista kupin vuori

Siksakin leveys n. 5,5 ja pituus 2,5-3,5


Tuo vuorin osien reunat tarkasti vastakkain. Ompele liittymän päältä niin, että siksak-ommel ulottuu yhtä paljon molempien osien puolelle. Syötä kappaleita tasaisesti, käytä kohdistusmerkkejä apuna. Muista edestakaisommel alkuun ja loppuun.

Valmista kupin päällinen

DL02-10


Ompele palat yhteen suoralla ompeleella ja tikkaa saumojen päältä siten, että alla olevat saumanvarat pysyvät auki.
Leikkaa ylimääräiset saumanvarat pois. Jos käytät päälliseen ohutta pitsiä tms., ei saumanvaroja tarvitse leikata.

Yhdistä kupin vuori ja päällinen

DL02-11


Aseta kupin päällinen vuorin päälle ja neulaa yhteen saumojen keskikohdista. Pingota kevyesti saumojen suuntaan ja neulaa paikalleen. Jatka pingottamista varovasti koko kupin ympäri ja neulaa samalla reunaa pitkin.

Neulaa molemmat kupin valmiiksi, jotta voit verrata että molemmissa kupeissa kangas on pingottunut suunnilleen samalla tavalla. Päälinen venyy vaihtelevasti eri kohdista kuppia, riippuen mm. langansuunnasta.

Siksak kupin ympäri

DL02-12


Ompele siksak kupin ympäri, vuorin puolelta. Siksak litistää reunat, jotta kuppia on helppo käsitellä myöhemmissä vaiheissa. Leikkaa kupin yli valuva kangas tarkasti pois.

Siksakin leveys n. 4 ja pituus 3

Taitekuminauha kupin yläreunoihin

DL02-13-14


Viimeistele kupin pääntien ja kädentien puoleiset reunat taitekuminauhalla.

Siksakin leveys n. 4-5 ja pituus 2,5-3

Jos taitekuminauhan kiinnittäminen kerralla tuntuu hankalalta, voit käyttää seuraavanlaista menetelmää:

DL02-15

Aseta taitekuminauha kupin alapuolelle siten, että nauhan keskikohta jää juuri ja juuri kupin reunan ulkopuolelle. Ompele nauha paikalleen suoralla ompeleella. Käännä työ ja taita nauha paikalleen ja siksakkaa.

Kiinnitä renkaat kangasolkainten päihin. Kiinnitä olkaimen pää paikalleen kapealla siksakilla.

Kiinnitä kupit ympärykseen

Dl02-16


Kiinnitä kupit ympärykseen suoralla ompeleella. Käytä pitkää tikkiä tässä ompeleessa (4mm). Jos jokin menee vikaan, se on helppo purkaa.

Ontelonauhan kiinnitys

wire-casing-step1
wire-casing-step1-4


Aseta ontelonauha kuten kuvassa ja kiinnitä se siten, että ommel tulee kupin ja ympäryksen yhdistävän ompeleen päälle.

A. Käännä ontelonauha oikeaan asentoonsa kohti liivin ulkoreunoja. Ontelonauha pitäisi sijaita kupin saumanvaran päällä.
B. Käännä työ ympäri ja päällitikkaa läheltä kupin ja ympäryksen yhdistävää saumaa.
C. Taita ja neulaa ympäryksen alakuminauha paikalleen. Tee toinen tikkaus ontelonauhan päälle.
D. Viimeistele ympäryksen alareuna siksakilla.

Takaosa

Sovita ympärys

DL02-19


Etsi ympäryksen oikea tiukkuus sovittamalla. Jätä nuppineulat merkiksi keskelle taakse. Vähennä takaa molemmin puolin vähintään 2cm, jotta tiukkuus pysyy sovituksen mukaisena hakasten kiinnityksen jälkeen. Rintaliivit ”väsyvät” käytössä, joten on hyvä aloittaa käyttö uloimmasta tai keskimmäisestä hakasrivistä.

Viimeistele taka-osa

DL02-21
DL02-20


Kiinnitä olkainnauhan toiseen päähän liuku-osa (slide). Pujota nauhan vapaa pää kangasolkaimen päässä olevan renkaan läpi ja sitten vielä liun läpi. Viimeistele takaosan kaari tällä olkainnauhalla.

Pujota kaarituet paikalleen. Vahvista kujien päät kapealla siksakilla tai suoralla ompeleella.

Kiinnitä hakaset

attach bra closure step1
attach bra closure step2


Aseta liivin vasemman puoleinen keskitaka reuna lenkki-osan reunojen väliin ja siksakkaa paikalleen. Siksakkaa samalla koko lenkki-osan ympäri.

Avaa koukku-osa ja aseta se siten, että sen taitekohta asettuu liivin oikean takareunan kohdalle. Siksakkaa se paikalleen ja käännä ympäri. Siirrä ompelukoneen neula oikealle ja kiinnitä lopulliseen asentoonsa taitettu koukku-osa suoralla ompeleella.