Rintaliivit – osaympärys ompeluohjeet

KUPIN KAAVOJEN ASETTELU
Kupin päällisen voit asetella kankaalle vapaasti, välittämättä kankaan joustosta tai langansuunnasta. Myös foam-vuoripalat voit asetella ja leikata käyttäen materiaalin mahdollisimman tehokkaasti. Koska foamissa on hiukan mekaanista joustoa, saat hiukan lisätukea, jos asetat foam-vuorin kantavat osat (olkainosa) foamin vähemmän jouston suuntaan.

Vuori

Vuorin siksak-ommel
Siksakin leveys n. 5,5 ja pituus 2,5-3,5

Tuo vuorin osien reunat tarkasti vastakkain. Ompele liittymän päältä niin, että siksak-ommel ulottuu yhtä paljon molempien osien puolelle. Syötä kappaleita tasaisesti, käytä kohdistusmerkkejä apuna. Muista edestakaisommel alkuun ja loppuun.

Kupin päällinen

Kupin osien yhdistäminen

Ompele kupin saumat paininjalan etäisyyydeltä reunasta. Tikin pituus n. 3mm.

Sauman huolittelu siksakilla

Aukaise edellisen ompeleen saumanvarat ja ompele sauman päälle kapea siksak. Varmista, että saumanvarat pysyvät auki ommellessa.

Saumanvarojen kaventaminen

Kavenna saumanvarat.

Huom! Jos kuppi muodostuu kolmesta tai useammasta kappaleesta, tee edellä mainitut vaiheet jokaiselle saumalle yksitellen. Ompelujärjestyksen löydät kaavan mukana tulevalta tietosivulta.

Kupin muotoilu

Päällisen neulaaminen

Asettele valmis kupin päällinen vuorin päälle neulaamalla ne aluksi suunnilleen keskeltä sauman kohdalta yhteen. Pingota päällistä kevyesti sauman (saumojen) suuntaisesti ja neulaa se paikalleen molemmista päistä. Kun olet saanut sauman (saumat) asettumaan nätisti kohdalleen, voit jatkaa päällisen asettamista kevyesti pingottaen, tasaisesti joka suuntaan. Neulaa reunoista. Reunojen yli valuva kangas leikataan myöhemmin pois.

Neulaa molemmat kupit valmiiksi, jotta voit todeta, että päällinen on molemmissa suunnilleen samalla tavalla pingotettuna. Kankaan jousto ja langansuunta vaikuttavat siihen, kuinka paljon se valuu vuorin reunojen yli eri kohdista.

Apuommel
Siksakin leveys n. 4 ja pituus 3

Ompele vuorin puolelta harvahko siksak kupin ulkoreunan ympäri. Kuvassa on käytetty suoraa ommelta, mutta siksak tekee lopputuloksesta litteämmän ja sitä on helpompi käsitellä jatkossa. Leikkaa reunan ylimenevät osat tarkasti pois.

Tukinauhan kiinnitys

Halutessasi voit kiinnittää satiini- tai nailonnauhan tukemaan kuppia. Vuorin kaavasta näet tukinauhan keskikohdan. Tärkeintä on, että se osuu yläreunastaan olkaimen alle. Kiinnitä nauha molemmista päistään vuoriin suoralla ompeleella. Nauhan pitää olla täsmälleen samalla kireydellä kuin vuori.

Taitekuminauha kupin alareunaan

Ompele taitekuminauha kupin alareunaan siksak-ompeleella, jonka leveys on n. 5,5 mm ja pituus n. 2,5 mm. Kuminauhaa ei tarvitse pingottaa. Tässä voisi käyttää myös vaikkapa kapeaa satiinivinonauhaa.

Ympärys

Kuminauha ympäryksen alareunaan

Siksakkaa kuminauha ympäryksen alareunaan päällipuolelle, siten että 1-2 mm:n reuna jää ompeleen ulkopuolelle (1). Myöhemmin kun nauha käännetään nurjalle tuo pieni reuna muodostaa kauniin, huolitellun alareunan. Kuminauhaa ei tarvitse venyttää ommellessa.
Käännä kuminauha nurjalle ja siksakkaa alakuminauhan sisempi reuna päällipuolelta (2).

Keskipalan valmistus

Aseta sopivankokoisen keskipala ja tukipala vastakkain ja ompele alareunat yhteen n. 4 mm:n päästä. Käännä keskipala oikealle puolelle ja tikkaa muutaman millimetrin päästä alareunasta. Leikkaa keskipala kaavan mukaan ja apuompele vielä osat reunoista yhteen.

Ontelonauha

Ontelonauhan kiinnitys 1. ommel

Aseta ommellessa ontelonauha kupin alareunan alle siten, että molempien ulkoreunat kulkevat tismalleen toistensa päällä. Ontelonauha ei saa näkyä päällipuolella. Ensimmäinen yhdistävä ommel tulee heti taitekuminauhan sisäreunan viereen (1). Tarkista nurjalta, että ontelonauha on kiinnittynyt tasaisesti.

Kupin ja ympäryksen yhdistäminen

Kuppi, keskipala ja sivupala yhteen

Neulaa sivupala ontelonauhan ja kupin väliin niin syvälle kuin saat ne menemään. Huomaa, että sivupalan kaarta voit hiukan venyttää (n. 1cm), näin se istuu kauniimmin.

Aseta keskipala samalla tavalla osien väliin ja neulaa. Vertaa kupin saumoja ja ympäryksen keskipalan alareunaa, jotta saat molemmat puolet asettumaan symmetrisesti.

Tikkaa kaikki yhteen päällipuolelta aivan taitekuminauhan ulkoreunasta. Varmista, että ommel osuu samalla myös allaolevan ontelonauhan ulkoreunaan.

Taitekuminauha liivin yläreunaan

Liiviosa

Siksakkaa taitekuminauha liiviosan yläreunaan, olkaimen kiinnityskohdasta toiseen, päällipuolelta ommellen. Älä venytä äläkä syötä kuminauhaa. Siksakin leveys saa olla n. 5,5 mm ja pituus n. 2,5 mm. Voit ommella keskellä edessä kaksinkertaisen ompeleen, jolla suljet varmasti ontelonauhojen päät.

Pujota kaarituet paikoilleen, kaarituen värillinen pää keskelle eteen.

Ympärys

Ympäryksen yläreunaan tulevaa taitekuminauhaa voit pingottaa ommellessa hiukan, mutta älä pingota enään kupin sivujen kohdalla.
Huom! Balconette-mallisessa liivissä voit tehdä koko yläreunan huolittelun yhdellä kertaa. Muista vain vaihtaa “käsialaasi” kuppien kohdalla, eli älä kiristä nauhaa. Muista asettaa kaarituet ennen ompelua!

Viimeistelyt

Ohjeet olkainten, hakaskiinnityksen ja tukiompeleiden tekemiseen löydät täältä.