Ulla sport liivi

Ompeluohjeet alusvaateompeluun

Ompeluohjeillamme opit valmistamaan hyvinkin erityyppisiä rintaliivejä. Kaarettomia tai kaarituettuja, koko- tai osaympäryksellä, kiinteillä kangasolkaimilla tai perinteisillä olkaimilla varustettuja liivejä. Löydät linkit yksityiskohtaisiin ohjeisiimme tämän sivun alaosasta.

Yleisiä ompeluohjeita alusvaateompeluun

Rintaliivien ompelu onnistuu mainiosti kotikoneella. Tarvitset ainoastaan kahta perusommelta: suoraommel ja siksak. Muiden alusvaatteiden ompelussa saumuristakin on suurta hyötyä, ellet sitten omista ompelukonetta, jossa on hyvä joustinommel ja joka vielä syöttää kangasta tasaisesti.

Ennen ompelun aloittamista on hyvä tarkistaa ompelukoneen langan kireydet (ylälanka saa olla hieman löysemmällä kuin normaalisti). Kokeile tikki kulloinkin työn alla oleville materiaaleille. Hyvän tikin tunnistaa siitä, ettei se kiristä, eikä ylä- tai alalanka muodosta liian suurta silmukkaa työn vastakkaiselle puolelle.

Tarvitset seuraavia ompeleita:

  • suora ommel, tikin pituus n. 3 mm (kappaleiden yhdistäminen)
  • siksak ommel, tikin pituus n. 2,5 mm ja leveys n. 5,5 mm (kuminauhojen kiinnittäminen)
  • siksak ommel, tikin pituus n. 1,5 mm ja leveys n. 3,5 mm (olkainten ja hakasnauhan kiinnitys)

On tärkeää, että koneen neula on terävä, jotta se läpäisee kankaan ja kuminauhan vaivatta. Alusvaateompelussa sopiva neulan koko on 80. Ompelulangaksi kannattaa valita laadukas polyester-lanka, esim. Gütermann. Joustavissa vaatekappaleissa lanka joutuu kovalle kulutukselle.

Materiaalit

Rintaliivien ympärykseen käytettävän kankaan tulisi olla joustava ja melko napakka, varsinkin suuremmissa kuppikoissa. Make Bra -menetelmässä rintaliivin kupissa on aina vuori, jonka päälle varsinainen kuppi rakentuu. Tämä mahdollistaa mitä erilaisempien kankaiden käytön kupin päällysmateriaalina. Voit käyttää myös joustamatonta kangasta. Tällöin kappaleet leikataan täysvinoon, jotta ne saadaan “istumaan” paremmin. Joustamaton kangas tarvitsee myös isommat saumanvarat kupin ulkoreunoihin. Helpoin kuppikangas aloittelijalle on hieman joustava, ohuehko kangas tai pitsi.

Alushousumateriaaleina luonnollisesti toimivat ainoastaan molempiin suuntiin joustavat puuvillatrikoot, lycrat tai pitsit. Joustamatonta tai vain toiseen suuntaan joustavaa materiaalia voi harkiten käyttää pienellä alueella koristeena, vaikkapa housun etuosassa.

Leikkuu

Voit asetella liivin osat kankaalle melko vapaasti, kuvioiden ja käytettävissä olevan kangasmäärän mukaan. Tärkeintä on, että oikea ja vasen puoli asettuvat symmetrisesti. Make Bra liivikaavat sisältävät saumanvarat, joten sinun ei tarvitse tehdä muuta kuin leikata kaava irti arkilta ja se on valmis käytettäväksi. Ympärykseen kannattaa kuitenkin lisätä sovitusvaraa 3-4 cm keskelle taakse mahdollisia sovitusmuutoksia varten.

Paras tapa leikata alusvaatekappaleita kankaalta on käyttäen tilkkutyöhön tarkoitettua leikkuria ja alustaa. Leikkurilla on helppo seurata kaavapaperin reunaa ja leikkuujäljestä tulee tarkka ja siisti. Jos käytät saksia, piirrä kaavan ääriviiva tarkasti kankaalle ennen leikkuuta. Kaavat voi teipata kankaalle muutamasta kohdasta, niin ne pysyvät paremmin leikatessa paikoillaan.

Sovittaminen

On todella tärkeää varmistua kupin oikeasta koosta ja muodosta ennenkuin aloitat varsinaisen liivin valmistamisen. Siksi suosittelen, että teet aluksi yksinkertaisen sovitusliivin. Sen kuppi (foam lining kuppi) paljastaa selkeästi mahdolliset epäsopivuudet. Voit tehdä muutokset kuppiin neulaamalla, leikkaamalla tai muulla sopivalla menetelmällä ja siirtää tehdyt muutokset kaavaan. Koeliivin tekeminen säästää sekä aikaasi että hermojasi.

Varsinaisesti rintaliivit sovitetaan vaiheessa, jossa ne ovat jo lähes täysin valmiit ja olkaimet edestä paikalleen neulattuina. Oikea ympäryksen koko etsitään neulaamalla ympärys takaa sopivalle kireydelle. Neulattuasi ympäryksen, kiinnitä olkaimet taakse sopiviin kohtiin nuppineuloilla. Merkkaa keskitaka ja olkainten paikat nuppineuloilla.

Nyt kun sinulla on neulat merkkeinä takana ympäryksen keskellä, leikkaa vielä 2cm pois molemmista puolista neulasta lähtien. Näin siksi, että voit aloittaa uusien liivien käytön sulkemalla ne hakasten uloimpaan riviin ja sinulle jää vielä kaksi mahdollisuutta tiukentaa ympärystä, koska rintaliivit väistämättä “väsyvät” ajan kuluessa.

Paras tapa sovittaa alushousut on tehdä ne valmiiksi ja vetää ne jalkaan! Teet ne niin nopeasti ja pienestä kangasmäärästä, että jos niistä tulee väärän kokoiset sinulle, sopivat ne varmasti jollekin toiselle.

Ja sitten uppoudumme yksityiskohtiin…

Rintaliivit, kokoympärys
Rintaliivit, osaympärys
Ompeluohjeet Petite Bra #DL05
Ompeluohjeet #DL02
Rintaliivien viimeistely
Ulla Bra ompeluohjeet