Petite liivi DL05

Petite-liivi
KUPIN KAAVOJEN ASETTELU
Kupin päällisen voit asetella kankaalle vapaasti, välittämättä kankaan joustosta tai langansuunnasta. Myös foam-vuoripalat voit asetella ja leikata käyttäen materiaalin mahdollisimman tehokkaasti. Koska foamissa on hiukan mekaanista joustoa, saat hiukan lisätukea, jos asetat foam-vuorin kantavat osat (olkainosa) foamin vähemmän jouston suuntaan.

Kuppi

Valmista kupin vuori

marking


Merkkaa ontelonauhan kiinnityskohta vuorin nurjalle puolelle. Aseta ohjauskaavan alareuna vuorin alareunan kanssa kohdakkain ja piirrä viiva.

Aseta vuorikappaleet siten, että ne koskettavat toisiaan mutteivat mene päällekäin. Siksakkaa kappaleet yhteen. Tässä on hyvä käyttää hyvin leveää esim. 5mm ja 2.5mm:n pituista siksakkia, jotta molemmat reunat kiinnittyvät hyvin.

Kokoa kupin päällinen

sewing bra DL05 step2


Tikkaa kupin päällisen osat yhteen suoralla ompeleella. Avaa saumanvarat sormin ja siksakkaa sauman päältä samalla varmistaen, että saumanvara pysyy auki. Siksakin leveys 3mm.

Yhdistä kupin päällinen ja vuori

sewing bra DL05 step3


Venytä päällinen vuorin päälle tasaisesti samalla kiinnittäen nuppineuloilla. Jos päällinen on joustavaa kangasta, pingota kangas riitävän tiukalle, mutta ei kuitenkaan niin tiukalle, että kupin vuori lysähtää kasaan.

Neulaa huolellisesti ontelonauhan kiinnityskohdan ympäriltä vuorin puolelta.

Siksakkaa kupin yläreuna harvahkolla siksakilla ja leikkaa mahdollinen ylimääräinen kangas pois.

Kiinnitä ontelonauha

sewing bra DL05 step4


Kiinnitä ontelonauha paikalleen siten, että nauhan yläreuna asettuu merkitsemällesi viivalle.

Yhdistä kupit

sewing bra DL05 step5


Aseta kuppien oikeat puolet vastakkain ja ompele keski-etu sauma aivan vuorin viereen. Huomaa, että ommel päättyy vuorin alareunaan. Edestakaisommel molempiin päihin.

sewing bra DL05 step6


Neulaa saumanvara auki. Siksakkaa sauman päältä siten, että se ulottuu myös molempiin vuoripaloihin puristaen ne kevyesti yhteen. Työnnä vuoripaloja kevyesti yhteen ommellessasi. Huomaa, että tikkaus päättyy saumanvaraan.

Ympärys

Kiinnitä kupit ympärykseen

sewing bra DL05 step7


Ennen suraavaa vaihetta, litistä kupin sivu- ja alareuna harvahkolla siksakilla. Kavenna saumanvarat sentin levyisiksi.

Kiinnitä siivet (’siipi’, engl. ’wing’ on ympäryksen osa, joka ulottuu kainalosta keskelle taakse) liivin keskiosaan suoralla ompeleella. Käännä saumanvara vuorin päälle kohti kuppia ja tikkaa paikalleen siksakilla.

Jos haluat lisätukea sivuluista toimi seuraavasti:
Aseta liivi siten, että siiven nurja puoli on päällä. Aseta luunauha saumanvaran päälle aivan edellisen ompeleen viereen ja ompele paikalleen. Luukujan pitää päättyä 1cm ennen alareunaa. Käännä nauha kohti keski-etua vuorin päälle ja tikkaa paikalleen.

Kiinnitä alareunan kuminauha

sewing bra DL05 step8


Aseta kuminauha liivin alareunan päälle siten, että kuminauhan pehmeä puoli on päällä ja picot-reuna on kuppeihin päin. Siksakkaa paikalleen. Siksak leveys 3.5mm ja pituus 2.0mm.

Käännä kuminauha nurjalle ja siksakkaa paikalleen.

Kiinnitä liivin yläreunan kuminauha

sewing bra DL05 step9


Aseta kaarituet ja mahdolliset sivuluut paikalleen. Jos käytät luita, leikkaa ne n. 1cm lyhyemmiksi kuin kuja ja pyöristä luiden päät leikkaamalla.

Viimeistele yläreuna taitekuminauhalla – siksakin pituus 5mm ja leveys 2.5mm. Venytä kuminauhaa kevyesti siipien kohdalla.

Liivin takaosa

Taka-osa ja olkaimet

sewing bra DL05 step10


Säädä koneen siksak, pituus 3mm ja leveys 1.75mm. Pärjäät näillä säädöillä ohjeen loppuun asti.

Leikkaa kaksi n. 8cm pitkää olkainkuminauhan palaa. Aseta kuminauha takaosan kaaren ulkoreunaan ja siksakkaa kuminauhan molemmat reunat paikalleen. Nauhojen päihin jää n. 3cm ylimääräistä.
Pujota se renkaan läpi ja taita nurjalle. Siksakkaa paikalleen. Leikkaa ylimääräinen osa pois nurjalta.

sewing bra DL05 step3


Leikkaa vielä kaksi olkaikuminauhan pätkää, molemmat n. 50cm. Pujota kuminauha liu’un keskitangon ymparille läpi ja kiinnitä siksakkaamalla mahdollisimman läheltä liukua. Pujota kuminauhan toinen pää renkaan läpi takaa eteen ja sitten uudestaan liu’un läpi ja kiinnitä vapaa pää kupin yläreunaan.

Kiinnitä hakaset

attach bra closure step1


Aseta vasen siipi hakasten silmä-osan sisään ja siksakkaa paikalleen. Jatka siksakkausta nauhan ympäri.

attach bra closure step2


Avaa hakasnauhan koukku-osa ja aseta se oikean siiven siten, että liivin keskii-taka osuu nauhan taitekohtaan. Siksakkaa paikalleen. Käännä liivi ympäri, taita nauha nurjalle ja tikkaa se paikalleen suoralla ompeleella. Säädä ompelukoneen neula mahdollisimman oikealle.

Vahvista kujien päät

Vahvista ontelonauhan ja luukujien (jos niitä käytit) päät ompelemalla niihin salvan. Salpa tarkoittaa kapeata siksakkia muutaman kerran edestakaisin.