Mitat ja koot, löydä paras mahdollinen rintaliivikokosi

Oikean rintaliivikoon löytäminen on ehkä alusvaateompelun vaikein osuus. Erityisen tärkeää on löytää sopiva kuppikoko – ympärys joka tapauksessa sovitetaan aina sopivaksi. Kannattaa lähestyä koko-asiaa muutamasta eri suunnasta ja käyttää apuna seuraavia tietoja:

  1. Sopivien ja hyvin istuvien liiviesi koko = valmisliivikoko
  2. Mittasi rinnan alta ja päältä (ohjeet mittojen ottoon)

Tarkastellaan hieman tarkemmin, miten voit hyödyntää näitä tietoja koon valinnassa.

KOKO VALMISLIIVIKOON PERUSTEELLA

Voit päästä lähelle oikeaa kokoa valitsemalla kaavakoon valmisliivikokosi perusteella. Edellytttäen tietysti, että liivit ovat hyin istuvat. Ongelmaksi saattaa muodostua epärealistinen ympärysmitta rinnan alla, joka valmisliiveissä tyypillisesti on 5-15cm pienempi kuin oma todellinen mittasi. Tämä aiheuttaa sen, että kuppikoon kirjain taas on ”suurempi”. Voit helposti verrata omaa mittaasi rinnan alta valmisliivikoon numero-osaan. Tyypillisesti ero kasvaa mittojen ylä- ja alapäässä. Harva nainen mitalla RY-A 100cm ostaa kaupasta samannumeroisen liivin, vaan se tyypillisesti on 85-90.

Menetelmän hyödyt ja haitat
+ Kuppikoko saattaa osua oikeaan (riippuu myös mallista!)
Ympäryksen kaava jää lyhyeksi. Asia on kuitenkin helppo korjata pidentämällä.

KOKO MITTOJEN PERUSTEELLA

Mittaa ympärys rinnan alta ja päältä siten, että ylläsi on toppaamattomat rintaliivit. Saamasi kaksi mittaa ovat suhteessa toisiinsa ja muodostavat liivikokosi. Tämän menetelmän ongelma on se, että mittojen perusteella laskien saadaan kuppikoko keskivertonaiselle, jonka rinnanympärysmitasta rinnat vievät tietyn osuuden suhteessa selkään. Jos mittojen perusteella saamasi kuppikoko poikkeaa merkittävästi valmisliivikoostasi, tutustu allaoleviin vaihtoehtoihin.

KOKOTAULUKKO RINTALIIVIKOOT

X

Voit myös laskea kuppikoon helpolla vähennyslaskulla: rinnan ympärysmitta – mitta rinnan alta. Erotus kertoo kuppikoon kirjaimen.

EROTUS (cm)
13 15 17 19 21 23 25 27 29 31
A B C D DD F G H I J
TÄRKEÄ MITOITUSVIHJE

Kuppikoko muodostuu selän leveyden ja rinnanympärysmitan suhteesta. Siksi kuvat leidit tarvitsevat erikokoiset kupit vaikka heidän mittansa ovat täysin samat.

back-breasts-vertailu

Leidi Sinisellä on kapea selkä ja rintojen osuus rinnanympärysmitasta suurehko. Hän tarvitsee yhden tai kaksi kokoa suuremman kupin kuin mitä mittataulukko kertoo.
Leidi Vihreä löytää kokonsa suoraan mittataulukosta.
Leidi Punaisella on leveähkö selkä ja rintojen osuus rinnanympärysmitasta on pienempi. Hän tarvitsee yhden tai jopa kaksi kokoa pienemmän kupin kuin mittataulukossa.

Menetelmän hyödyt ja haitat
+ Oikea koko löytyy helposti keskivertonaiselle
Virhemarginaali kasvaa selän leveyden pienetessä tai suuretessa

KOKO YHDISTÄMÄLLÄ KAKSI EDELLISTÄ MENETELMÄÄ

Ehkä paras tapa oikean koon määrittelemiseksi on käyttää apuna sekä valmisliivikokoa että mittoja. Jos ne eivät täsmää keskenään, tee näin:

1. Poimi mitoistasi rinnanalusmittasi. Pyörista se seuraavaan tai edeltävään viiteen senttiin kuten allaolevassa taulukossa.

YMPÄRYKSEN KOKO
Mittaustulos > KOKO
68 – 72cm > 70
73 – 77cm > 75
78 – 82cm > 80
83 – 87cm > 85
88 – 92cm > 90
93 – 97cm > 95
98 – 102cm > 100

2. Muunna valmisliivikokosi kuppikoko todelliseen ympärysmittaasi sopivaksi rinnakkaiskokokartan avulla. Rinnakkaiset koot ovat sarakkeissa.
Esimerkki: Valmisliivikokosi on 85G. Todellinen rinnanalusmittasi on kuitenkin 95cm. Etsi allaolevasta taulukosta 85G ja siirry saraketta alaspäin 95:n kohtaan. Huomaat, että kaavakokosi on 95DD.

Rinnakkaiskoot

Rinnakkaiskoolla tarkoitetaan liivikokoja, joiden kupin tilavuus on sama, vaikka ympäryksen koko muuttuu.

Ympäryksen koko Kuppikoko
60 (28) C D DD F G H I J        
65 (30) B C D DD F G H I J      
70 (32) A B C D DD F G H I J    
75 (34) AA A B C D DD F G H I J K
80 (36)   AA A B C D DD F G H I J
85 (38)     AA A B C D DD F G H I
90 (40)       AA A B C D DD F G H
95 (42)         AA A B C D DD F G
100 (44)             A B C D DD F
105 (46)               A B C D DD
110 (48)                 A B C D
Menetelmän hyödyt ja haitat
+ Todennäköisesti vähiten kaavamuutoksia
Vaatii paneutumista ja pientä matemaattista pohdintaa

Miten mitat otetaan?

mitat
1. YMPÄRYS

Aseta mittanauha tukevasti rintaliivien alareunan kohdalle lattian suuntaisesti. Mitta saa olla todella napakka, varsinkin jos mittanauha kulkee osittain liivien päältä kuten kuvassa.

2. KUPPIKOKO

Mittaa rintojen korkeimman kohdan päältä samoin kuin edellinenkin, eli mittanauha lattian suuntaisesti. Mittanauha saa olla kiinteästi, mutta pehmeästi paikallaan. Etsi saamasi lukema numeroparin keskivaiheilta mittataulukon siltä riviltä, joka vastaa ympärysmittaasi.

TUTUSTU KOKOTAULUKKOON

Muut alusasumitat

Alushousuja varten tarvitaan kaksi mittaa: vyötärön ja lantion ympärys. Tärkeämpi mitta näistä on lantion ympärys, jonka perusteella alushousun kaava kannattaa valita. Lantion ympärys otetaan lantion leveimmältä kohdalta napakasti, muttei puristaen.

ALUSASUKOOT (cm)
S M L XL
rinnanympärys 80-84 88-92 96-100 104-110
vyötärö 64-68 72-76 80-84 88-92
lantio 88-92 96-100 104-108 112-118