Mitat ja koot

Oikean rintaliivikoon löytäminen on ehkä alusvaateompelun vaikein osuus. Erityisen tärkeää on löytää sopiva kuppikoko – ympäryksen kokoa on helppo muuntaa joko lyhentämällä tai pidentämällä.
bra size labels

Kannattaa lähestyä koko-asiaa muutamasta eri suunnasta ja käyttää apuna seuraavia olemassaolevia tietoja:

Hyvin istuvien liiviesi koko = valmisliivikoko
Mittasi rinnan alta (RY-A) ja päältä (RY). Ohjeet mittaamiseen

Seuraavassa tarkastellaan miten voit hyödyntää näitä tietoja koon valinnassa.

1. Koko valmisliivikoon perusteella

Voit päästä lähelle oikeaa kokoa valitsemalla kaavakoon valmisliivikokosi perusteella. Edellyttäen tietysti, että liivit istuvat hyvin.

Ongelmaksi saattaa muodostua epärealistinen ympärysmitta rinnan alla, joka valmisliiveissä tyypillisesti on 5-15cm pienempi kuin oma todellinen mittasi. Tämä aiheuttaa sen, että kuppikoon kirjain taas on ”suurempi”.

Vertaa omaa RY-A mittaasi valmisliivikoon numero-osaan. Ero voi olla suurikin ja tyypillisesti kasvaa mittojen ylä- ja alapäässä. Esimerkiksi nainen, jonka RY-A on 100cm, harvoin ostaa kaupasta samannumeroisen liivin. Yleensä koko löytyy väliltä 85-90-95.

Menetelmän hyödyt ja haitat
+ Kuppikoko saattaa osua oikeaan. Valmistajien välillä suurta kokovaihtelua
Ympäryksen kaava jää lyhyeksi, korjaaminen on kuitenkin helppoa

2. Koko mittojen perusteella

Mittaa ympärys rinnan alta ja päältä siten, että ylläsi on toppaamattomat rintaliivit. Saamasi kaksi mittaa ovat suhteessa toisiinsa ja muodostavat liivikokosi.

Ongelmallista on, että mittojen perusteella laskien saadaan kuppikoko keskivertokokoiselle naiselle, jonka rinnanympärysmitasta rinnat vievät tietyn osuuden suhteessa selkään.

Jos mittojen perusteella saamasi kuppikoko poikkeaa merkittävästi valmisliivikoostasi, tutustu allaoleviin vaihtoehtoihin.

KATSO MITTATAULUKKO

X

Voit myös laskea kuppikoon helpolla vähennyslaskulla: rinnan ympärysmitta – mitta rinnan alta. Erotus kertoo kuppikoon kirjaimen.

EROTUS cm 13 15 17 19 21 23 25 27 29 31
KUPPIKOKO A B C D DD F G H I J
Tärkeä mitoitusvihje

Kuppikoko muodostuu selän leveyden ja rinnanympärysmitan suhteesta. Kaikilla kuvan naisilla on tismalleen sama RY-A ja RY ja silti heidän kuppikokonsa on eri. Katsotaanpa…

back-breasts-vertailu

Leidi Sinisellä on kapea selkä ja rintojen osuus rinnanympärysmitasta suurehko. Hän tarvitsee yhden tai kaksi kokoa suuremman kupin kuin mitä mittataulukko kertoo.

Leidi Vihreä löytää kokonsa suoraan mittataulukosta.

Leidi Punaisella on leveähkö selkä ja rintojen osuus rinnanympärysmitasta on pienempi. Hän tarvitsee yhden tai jopa kaksi kokoa pienemmän kupin kuin mittataulukossa.

Menetelmän hyödyt ja haitat
+ Oikea koko löytyy helposti keskivertokokoiselle
Virhemarginaali kasvaa selän leveyden pienetessä tai suuretessa

3. Koko yhdistämällä kaksi edellistä menetelmää

Ehkä paras tapa oikean koon määrittelemiseksi on käyttää apuna sekä valmisliivikokoa että mittoja. Jos ne eivät täsmää keskenään, tee näin:

1. Poimi mitoistasi rinnanalusmittasi. Pyörista se seuraavaan tai edeltävään viiteen senttiin kuten allaolevassa taulukossa.

Mittaustulos > KOKO
68 – 72cm > 70
73 – 77cm > 75
78 – 82cm > 80
83 – 87cm > 85
88 – 92cm > 90
93 – 97cm > 95
98 – 102cm > 100

2. Muunna valmisliivikokosi kuppikoko todelliseen ympärysmittaasi sopivaksi rinnakkaiskokokartan avulla. Rinnakkaiset koot ovat sarakkeissa.

Esimerkki: Valmisliivikokosi on 85G. Todellinen rinnanalusmittasi on kuitenkin 95cm. Etsi allaolevasta taulukosta 85G ja siirry saraketta alaspäin 95:n kohtaan. Huomaat, että kaavakokosi on 95DD.

Rinnakkaiskoot

Rinnakkaiskoolla tarkoitetaan liivikokoja, joiden kupin tilavuus on sama, vaikka ympäryksen koko muuttuu.

Ympärys Kuppikoko
60 C D DD F G H I J
65 B C D DD F G H I J
70 A B C D DD F G H I J
75 AA A B C D DD F G H I J K
80 AA A B C D DD F G H I J
85 AA A B C D DD F G H I
90 AA A B C D DD F G H
95 AA A B C D DD F G
100 A B C D DD F
105 A B C D DD
110 A B C D
Menetelmän hyödyt ja haitat
+ Todennäköisesti vähiten kaavamuutoksia
Vaatii paneutumista ja pientä matemaattista pohdintaa

Miten mitat otetaan?

mitat
Ympärys rinnan alta

Aseta mittanauha tukevasti rintaliivien alareunan kohdalle lattian suuntaisesti. Mitta saa olla todella napakka, varsinkin jos mittanauha kulkee osittain liivien päältä kuten kuvassa.

Ympärys rinnan päältä

Mittaa rintojen korkeimman kohdan päältä samoin kuin edellinenkin, eli mittanauha lattian suuntaisesti. Mittanauha saa olla kiinteästi, mutta pehmeästi paikallaan. Etsi saamasi lukema numeroparin keskivaiheilta mittataulukon siltä riviltä, joka vastaa ympärysmittaasi.

KATSO MITTATAULUKKO

Muut alusasumitat

Alushousuja varten tarvitaan kaksi mittaa: vyötärön ja lantion ympärys. Tärkeämpi mitta näistä on lantion ympärys, jonka perusteella alushousun kaava kannattaa valita. Lantion ympärys otetaan lantion leveimmältä kohdalta napakasti, muttei puristaen.

S M L XL
RY 80-84 88-92 96-100 104-110
VY 64-68 72-76 80-84 88-92
LY 88-92 96-100 104-108 112-118